Fira studenten i coronatider

När det är dags att sluta gymnasiet och ta studenten brukar det firas ganska rejält. Det blir utspring, studenterna åker flak och man äter gott. Det blir i regel också en del alkohol för en del. Men år 2020 kommer att bli lite annorlunda sett till studentfirande. Viruset corona, eller Covid-19 har ställt till det rejält i Sverige och världen. Men hur kan man fira studenten trots corona?

Fika och god mat hemma

Ett alternativ som faktiskt är ganska enkelt att ordna är ett enkelt firande hemma, tillsammans med sin närmaste familj. Man kan till exempel beställa sin tårta och ordna med god grillad mat, eller kanske lite kallskuret. Om man har familj som bor i närheten, och som man umgås med till vardags är det i regel ingen fara att bjuda hem dem till firandet.

Många studenter förtvivlade

Under år 2020 har tillvaron förändrats en hel del. Många studenter har blivit förtvivlade när de fått höra att firanden ställts in på grund av corona. Men det går faktiskt alldeles utmärkt att fira sin student trots corona. Allt kanske inte blir precis som vanligt men man kan göra det till en minnesvärd dag. Även om inte all släkt och alla vänner kan bjudas in finns det trots allt chans att umgås längre fram.

Fira över internet

Ett annat alternativ är att fira sin student över internet. Så kan vara fallet om familj och släkt ingår i riskgrupper eller om någon bor utomlands. Då kan man sätta upp en dator eller surfplatta på bordet och samtala genom videosamtal. Man kan sedan ta bilder och skicka filmer till personerna, eller rent av livesända hela firandet. Just att träffas över internet har blivit allt mer populärt nu i coronatider och det finns många bra lösningar som även äldre personer kan hantera.

Firande utomhus

Om vädret är fint går det också utmärkt att fira utomhus. Då kan även äldre personer vara med. Det är dock bra att tänka på att alla som inte är helt friska ska hålla sig hemma, även om man befinner sig utomhus. Har man förkylningssymtom som inte kan härledas till en allergi helt klart bör man ta det säkra före det osäkra oavsett hur gärna man vill vara med och fira studenten. Även vid firandet utomhus kan det vara bra att se till att inte bjuda för många. Trots att riktlinjerna om 50 personer gäller för offentliga tillställningar bör man inte överstiga dem även vid privata arrangemang.

Håll avstånd och ha en bra hygien

Oavsett hur man firar och var gör man klokt i att hålla avstånd. När det gäller den egna familjen som man bor tillsammans med varje dag är det kanske inte lika viktigt men gäller det andra vänner och mer avlägsen släkt bör man hålla 1,5 meters avstånd eller mer, även utomhus.

Se också till att det går att hålla en bra hygien. Engångshanddukar, tvål och varmt vatten bör finnas tillgängligt. Även handsprit och engångshandskar kan vara bra att ha. På så vis skapar man möjlighet för ett bra studentfirande utan att risken för smitta blir extremt hög.