Black Friday – tidigare år och nu 2018

Även om Black Friday fortfarande är en informell dag är det många som nu menar att det borde accepteras som en formell helgdag. Det är i samband med Thanksgiving som de i USA började med en utförsäljningsdag i butikerna. Det finns butiker som har helt galna reor när det kommer till den här speciella dagen. Det kan vara så mycket som 70-90 % avdrag på ordinarie pris.

Hur uppstod Black Friday?

Det var I Philadelphia som ordet Black Friday förmodligen uppstod. Det finns inga dokument på vem det var som började säga det eller varför det blev ett uttryck, det finns bara spekulationer kring detta. Tanken var att den här fredagen skulle kicka igång julhandeln. Därför la man den i anknytning med Thanksgiving. Man säger att det här shopping fenomenet började redan 1952.

Här kan du finna fina erbjudanden inför Black Friday

Det finns en del sidor online som samlar många olika erbjudanden som man kan ta del av just den här fredagen. Det finns bland annat Black Friday inom möbler, kläder, smycken, väskor, skor och så vidare. Då ska man inte ens tala om hur många särskilda erbjudanden som det finns på teknikprylar under Black Friday. Om man har planerat att köpa något nytt, som kanske i vanliga fall brukar vara väldigt dyrt, så kan det finnas fördelar med att kolla upp erbjudanden som finns på Black Friday först. Men kom ihåg att det är många som kanske tänker likadant och därför är det viktigt att man är ute i god tid.

Black Friday 2018

I år kommer Black Friday att hållas den 23:de november. En annan sak som är annorlunda just under Black Friday, förutom priserna då, är att många butiker väljer att ha öppet mycket längre än vanligt. En del butiker väljer dock att visa sitt missnöje när det kommer till den här dagen genom att de marknadsför ”Buy Nothing Day” vilket de menar ska uppmana folk att slösa mindre. En del butiker håller stängt helt och hållet på Black Friday eftersom det har uppstått kaos i vissa situationer. Det här gäller dock inte för Sverige utan har endast spårat ut i USA. Så när du shoppar i år kan du känna dig lugn. Dessutom finns det många butiker som har samma priser om man köper online vilket kan vara trevligt. Då slipper man ju gå ut helt och hållet och istället kan man ligga på soffan och klicka hem de sakerna som man vill ha.

Vad vi tror kommer hända med Black Friday i framtiden

Det är intressant att fundera på hur Black Friday skulle kunna utvecklas. Det var först 2014 som det här konceptet infördes och blev stort i Sverige. Med det i baktanken kan man konstatera att vi inte har sett det sista utav Black Fridays framtåg och det är en del länder som fortfarande väntar med att lansera det här. Oavsett så är det ett tillfälle för den som vill shoppa men få mer valuta för pengarna. Och det kan nog de flesta hålla med om att de vill. Ska man ändå handla så är det ju trevligt om man får en fin prissänkning också. Antingen kan man välja att spara pengarna eller så kanske man väljer att köpa något annat för dem. Passa på medan det är Black Friday!